Na 24. DRŽAVNOM PRVENSTVU IZ INFORMATIKE, održanom 29.8.2020. u Sarajevu naš učenik VUK ŠIJAKOVIĆ podijelo je četvrto mjesto i plasirao se na kvalifikacije za odlazak na informatičku BALKANIJADU.

Uspjesi naših učenika na takmičenjima iz informatike nisu slučajnost, već u kontinuitetu traju više od tri decenije.

Naime, školske 1987/88 godina uvodi se u nastavne programe predmet Informatika i računarstvo, a ĐORĐE MRŠEVIĆ, tada profesor matematike, izabran je da se dodatno školuje na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu za programera i informatičara.

Tih godina naša škola (tada se zvala SŠC „Hamid Beširević“) je ocjenjivana u vrednovanju rada i učeničkih postignuća, i tri godine uzastopno proglašavana najboljom školom od 58 škola Sarajevske regije, gdje je organizaciono i pripadala.

Zahvaljujući tim uspjesima tadašnji PPZ je našoj školi poklonio računare i opremio prvi kabinet informatike u ovom dijelu BiH.

Najveći uspjeh devedesetih godina XX vijeka na takmičenjima iz informatike, postigao je učenik DARKO PEJAKOV koji se plasirao na SAVEZNO TAKMIČENJE INFORMATIČARA JUGOSLAVIJE, na koje nikada nije otišao jer se ubrzo i zaratilo.

U međuvremenu su, zahvaljući dobroj opremljenosti škole i stručnom kadru, upisane dvije odlične generacije matematičko-informatičkih tehničara – danas se neki od njih bave programiranjem ili rade neke druge informatičke poslove.

U poslijeratnom periodu, najuspješniji učenici i takmičari kod profsorice LJILJANE PIVAČ, bili su VLADIMIR DIMITRIESKI i BORIS FULURIJA. Oni su ostvarili odlične rezultate i na republičkom i državnom nivou.

Učenik BRANKO FULURIJA je naš najuspješniji takmičar koji je bio i učesnik informatičke OLIMPIJADE u Rusiji, a DIMITRIJE GLIBIĆ učesnik BALKANIJADE u Rumuniji.

Ovom kontinuiranom radu i uspjesima učenika na mnogim takmičenjima, osim rada učenika i profesora DARKA MITROVIĆA, doprinijeli su i bivši učenici, sada ostvareni i uspješni mladi ljudi, koji i dalje pomažu i učestvuju pripremanju učenika za predstojeća takmičenja, kao što to vrlo predano i nesebično radi Branko Fulurija.

Ovom prilikom nismo u mogućnosti da navedemo sva imena naših bivših učenika, danas odličnih programera, koji rade za mnoge regionalne i svjetske kompanije, kao što je VANJA PAUNIĆ, koja je doktorirala na Kompjuterskim naukama u Minesoti i radi u MAJKROSOFTU u Londonu.

S obzirom da smo škola sa malim brojem učenika iz manjeg mjesta, time su uspjesi i naših učenika i profesora značajniji.

Znajući i prateći uspjehe naših sadašnjih i bivših učenika, trudimo se da uz pomoć lokalne zajednice, opremamo i osavremenjujemo kabinete novim računarima i novom opremom i omogućimo zainteresovanim i taletovanim učenicima da stiču nova informatička znanja.

Ponosni smo na uspjehe naših sadašnjih i bivših učenika i nastojimo da u svakoj prilici i situaciji afirmativno govorimo i proteziramo prave vrijednosti kao što su rad, učenje, znanje, marljivost, odgovornost.

Divna Vasic, prof.

ŠKOLA DOBRIH INFORMATIČARA