Grupa učenika prvog i četvrtog razreda Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada predvođena profesoricom srpskog jezika i književnosti Divnom Vasić uredili su danas nadgrobne spomenike tektka i tetke pisca Ive Andrića Ivana i Ane Matovščika.

Zapušteni spomenici Andrićevih tetka i tetke, u čijoj kući je budući pisac proveo djetinjstvo i pohađao osnovnu , nalaze se na Gradskom groblju u Crnči.

„Uspjeli smo da za jedno popodne obnovimo natpise na spomenicima, očistimo korov oko grobova i ofarmo ogradu a sve je ovo učinjeno povodom 125 godišnjice od rođenja Ive Andrića“, rekla je profesorica Vasić.

Ona je dodala da kod učenika i sad, kao i nekad postoji đačka želja za davanjem doprinosa zajednici samo je treba aktivirati i usmjeriti.

U ovoj akciji su učestvovali učenici i učenice Katrina Filipović, Bojan Miljević, Dragan Manojlović, pa Predrag Poluga i Luka Topalović kao i Magdalena Stojanović i Milica Radojević.

Prije nekoliko dana učenici srednje škole su očistili Jevrejsko groblje na Okolištima što je izazvalo velike simpatije građana Višegrada i Republike Srpske.

R. Tasić

Učenici očistili spomenike tetka i tetke Ive Andrića