Povodom početka školske 2021/22. godine, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uputila je čestitku svim učenicima, roditeljima, nastavnicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju.

U čestitki se navodi:

„Dragi učenici, poštovani roditelji, uvaženi nastavnici,

Pred nama je još jedna školska godina koju dočekujemo u uslovima pandemije korona virusa. Nastavu započinjemo u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja što je, sigurna sam, na radost svih učenika, roditelja i nastavnika.

Istovremeno nam to nameće dodatnu odgovornost u pogledu poštivanja svih epidemioloških mjera kako bismo zaštitili sebe i druge. Zbog toga je važna i imunizacija prosvjetnih radnika jer veći postotak vakcinisanih je i veći garant da će školska godina početi i završiti u školskim klupama.

U novoj školskoj godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama. U drugom razredu imamo novi predmet Digitalni svijet koji će pomoći našim najmlađim učenicima da spoznaju sve prednosti i štetne uticaje digitalnih uređaja.

Uveli smo i više časova fizičkog vaspitanja kako bismo adekvatno odgovorili potrebema naših osnovnoškolaca za fizičkom aktivnošću. Digitalizovani su sadržaji udžbenika za prvu trijadu, kao i sadržaji iz istorije i geografije u višim razredima, adaptirani su štampani udžbenici, što će znatno olakšati školske torbe.

Ministarstvo nastoji da doprinese smanjenju težine đačkih torbi osnovaca radi očuvanja zdravlja i smanjenja deformiteta kod učenika zbog čega apelujemo na nastavnike da ne zahtijevaju od učenika sveske debelih korica i suvišan pribor, te da im sugerišu nošenje u školu samo neophodnih udžbenika, u skladu sa rasporedom časova.

Zadovoljna sam što u srednjim stručnim školama već dvije generacije rade po novim nastavnim programima. Obezbijedili smo stipednije za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja i time doprinijeli povećanom upisu u ova zanimanja. Opremili smo u okviru projekta TABLA 50 srednjih škola Stim (STEAM) laboratorijama, što će osavremeniti nastavu i donijeti bolje ishode učenja srednjoškolcima.

I dalje ćemo nastojati da nastavu učinimo zanimljivijom i prilagodimo je savremenim tokovima i razvojnim potrebama i interesovanjima učenika te potrebama tržišta rada, uz neizostavno stručno usavršavanje nastavnika.

U nadi da će epidemiloška situacija biti zadovoljavajuća, svima želim uspješnu školsku godinu i dobro zdravlje!“.

Čestitka ministra Natalije Trivić povodom početka školske 2021/22. godine