Učenicima Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu danas je, povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, održano predavanje o prevenciji i zaštiti od ove bolesti.

Predavanje je učenicima održao ljekar Doma zdravlja Višegrad Goran Lončarević, koji je rekao da cilj podizanje društvene svijesti i bolje razumijevanje HIV-a kao pojave.

„Što više znamo to ćemo bolje provoditi prevenciju“, naglasio je Lončarević i dodao da u opštini Višegrad nema oboljelih od side.

On je rekao da je sida polno prenosiva bolest koju karakteriše progresivno slabljenje imunog sistema, što zaraženog čini podložnom cijelom spektru raznih infekcija i tumora.

„Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen. Provjera, odnosno testiranje se može izvršiti svakim danom u Univerzitetskoj bolnici u Foči“, naveo je Lončarević.

Predavanje je održano u organizaciji Crvenog krsta Višegrad, a sekretar ove opštinske organizacije Slavica Marković kaže da se Dan borbe protiv side ove godine održava pod motom „Zaustavimo sidu – budimo odgovorni“.

„Volonteri ove organizacije podijelili su promotivni materijal mladima s ciljem bolje informisanosti o prevenciji i zaštiti od ove bolesti“, napomenula je Markovićeva.

SRNA

Predavanje o zaštiti i prevenciji od side