Učitelj je najznačajnija ličnost u životu gotovo svake osobe i pamti se zauvijek. Često zaboravljamo da iza svakog ljekara, inženjera, zanatlije… stoji rad učitelja kao temelj svakog društva.

Jedan od učitelja koga pamte starije genaracije bivših učenika i sugrađana je Krsto Rakočević ( 1903-1988). Skoro cijeli radni vijek učitelj Rakočević je učio djecu u osnovnoj školi u Međeđi i Višegradu i jedno vrijeme bio upravnik i vaspitač Muškog doma za ratnu siročad.

Bio je odličan učitelj starog kova, obrazovan, ozbiljan i u potpunosti posvećen školi. Umro je 1988. godine i sahranjen na groblju u Crnči. Nije imao potomstva, a odavno nema ni bližih srodnika. Nadgrobni spomenik nekadašnjeg učitelja zub vremena je počeo da uništava. Da bi ga zaštitili od daljeg propadanja, direktori JU SŠC „Ivo Andrić“ i JU OŠ „Vuk Karadžić“ organizovali su akciju za obnovu spomenika. Aktivnost na obnovi spomenika preuzeo je i do kraja realizovao direktor osnovne škole Momir Radojčić.

Ovim činom htjeli smo da pokažemo da nismo zaboravili nekadašnjeg učitelja koji je obrazovao i vaspitavao generacije višegradskih učenika i da ukažemo na važnu ulogu učitelja, nastavnika i profesorau svakom društvu i sistemu.

ZAJEDNIČKA AKCIJA VIŠEGRADSKIH ŠKOLA – OBNOVLjEN SPOMENIK UČITELjU KRSTU RAKOČEVIĆU